Over ons

De Zaai-Ster is een groothandel in biologische verswaren, met een idealistisch gedachtegoed. De Zaai-Ster levert een breed biologisch assortiment aan vele klanten in Nederland en België. Het assortiment bestaat uit duizenden biologische en biologisch-dynamische producten. Deze producten worden geleverd aan natuurvoedingswinkels, webwinkels, instellingen, (bedrijfs)restaurants, cateraars en lokale supermarkten. Voor het overgrote deel van het assortiment geldt: vandaag besteld, morgen in huis. Er is een passend assortiment voor elke klant die graag met biologische producten wil werken.

Het dichte logistieke netwerk van De Zaai-Ster biedt niet alleen veel mogelijkheden voor levermomenten voor klanten, maar vervult ook een belangrijke functie binnen de branche: biologische producten van telers en producenten kunnen direct worden gedistribueerd naar andere partijen in de branche. Wel zo efficiënt om binnen de branche de handen in één te slaan. De Zaai-Ster vervult hierin een centrale rol. Iedereen uit de branche kan voor een transportopdracht terecht bij De Zaai-Ster.

Samenwerken is een belangrijk thema in de bedrijfsvoering van De Zaai-Ster. Samen met biologische boeren en samen met klanten en samen met partners in de branche wordt er 7 dagen in de week en 24 uur per dag bij De Zaai-Ster gewerkt aan hun ideaal: Een gezondere, betere en biologische wereld. 6 vennoten en zo’n 80 medewerkers dragen hier hun steentje aan bij.

Geschiedenis

De Zaai-Ster startte in het begin van de jaren ’80 als een biologisch tuinbouwbedrijf. Een woongemeenschap nam een biologische boerderij over in de provincie Groningen, in het kleine dorpje Tolbert. Het ideaal om een bedrijf op te richten dat de wereld zou verbeteren werd werkelijkheid: lokaal biologische groente telen en lokaal vermarkten.

Klanten stroomden binnen, groenten vlogen de deur uit. Door de groeiende vraag naar biologische producten en de beperkte mogelijkheden op het land bij de boerderij, werd de samenwerking opgezocht met collega telers. Dit bleek de sleutel naar nog meer succes. Door de samenwerkingen, aanvankelijk alleen in het noorden van het land, groeide de behoefte aan een sterk verdeelcentrum. De Zaai-Ster begon kleine voorraden aan te leggen en zich te bekwamen in distributie. De taken van boer werden neergelegd, de groothandel was geboren.

De Zaai-Ster groeide. Door de jaren heen werd het assortiment aardappelen, groente en fruit uitgebreid met gekoelde producten; zuivel, kaas, vleesvervangers en  eieren. En  uiteindelijk – om een totaal versassortiment te bieden – ook met biologisch vlees. Om jaarrond een volledig assortiment te kunnen voeren, werden ook samenwerkingen opgezocht met buitenlandse biologische bedrijven en importeurs.

De Zaai-Ster professionaliseerde. Computers en vrachtwagens werden aangeschaft. Het aantal medewerkers nam gestaag toe. Steeds meer organisaties vonden hun weg naar het klantenbestand van De Zaai-Ster. En al die prachtige, biologische producten vonden hun weg naar de klanten. Zoals dat vandaag de dag nog steeds gebeurt.

 

De Zaai-Ster
×